Gedichten

In de afgelopen jaren zijn mijn gedichten gepubliceerd in meerdere tijdschriften, kranten en boeken.

Kerstgedichten zijn er te vinden op Chroom en tijdens advent op de website van Schrijverscontact. Paasgedichten staan op de website van Schrijverscontact (in de periode voor Pasen).

Alle gedichten die ik gemaakt heb als dorpsdichter van Ermelo (2016-2019) zijn te vinden op de website Dorpsdichter Ermelo.

Meer dan je zou denken bevat 70 kwatrijnen die gaan over het kerkhof van Den Hoorn (Texel) en het daarnaast gelegen kerkhof. Met enkele foto’s van de omgeving. Uitgeverij Anderszins, 2020.

Ik blijf van hem dromen. Bloemlezing met gedichten over het leven van Jezus. 120 gedichten uit de afgelopen eeuw van de meest uiteenlopende dichters. Van mij staat het vers Ik wens jullie vrede erin. Redactie: Jan de Bas en Arie Bijl. Utrecht (2019): KokBoekencentrum

Poëzie op het spoor. Bloemlezing van gedichten die zijn voorgedragen op het poëziepodium Poëzie op het spoor in Zwolle. Van mij staat het gedicht Intuïtief erin. Uitgeverij Leeuwenhof, 2020

El Mundo. Wereldmuziek in woord en beeld  Een wereld aan muziek bereikt nooit de hitparades, maar is toch zeer de moeite waard. In dit boek staan muzikanten en groepen uit de hele wereld centraal, met hun Latin, Afrikaanse, Oosterse, West- en Oost-Europese muziek. 50 muzikanten/groepen, 50 nummers, 50 gedichten (waarvan 10 van mij), 50 illustraties en 50 QR-codes die naar een bijbehorend filmpje leiden. 50 keer genieten van wat wereldmuziek te bieden heeft.

Met een voorwoord van Vincent Bijlo.

Wie zag ooit witte pauwen?(2019) Is een bijzonder boek met gedichten en foto’s dat ik samenstelde met publicist-dominee André F. Troost. Het boek verscheen bij mijn afscheid als dorpsdichter. Het bevat 64 gedichten over Ermelo van 35 dichters. Bekende dichters zijn onder meer Hester Knibbe, Jan Kal, Simon Vestijk, Jac. van Hattum, Harmen Wind, ACW Staring, maar ook veel anderen schreven interessante verzen over Ermelo. Er staan ook een aantal gedichten in die ik schreef als dorpsdichter.

.

Zusterlief Broederlief (2017) is een mooie bundel met nieuwe gedichten die geïnspireerd zijn op het eeuwenoude en springlevende Zonnelied van Franciscus van Assisi. Met Wim Zijlstra was ik samensteller en redacteur. Zestien dichters schreven eraan mee, van mijn hand staan er drie gedichten in. De illustraties zijn kleurrijke schilderijen van Jeltje Hoogenkamp. Het boek gaat mee met een reizende tentoonstelling die de komende jaren van plaats tot plaats gaat. Het expositieschema is te vinden op de homepage van uitgeverij Anderszins

Vers geplukt (2017) is een bloemlezing die verscheen naar aanleiding van de 13e Stadsdichtersdag. Het bundelt gedichten over stad en dorp van Vlaamse en Nederlandse stads- en dorpsdichters. Leuk om op die manier je aardrijkskunde bij te houden! Van mij staan er drie gedichten over Ermelo in: Voetafdruk (over duurzaamheid), Geen kinderspel (over verdwijnen spelotheek op ’s Heerenloo) en Marskamp.

De bloemlezing Stadstheater (2017) is een verzameling gedichten over stad, streek en dorp, geschreven door Vlaamse en Nederlandse dichters. In het boek is een selectie opgenomen van gedichten die meededen aan de Stadsgedichtenwedstrijd 2017. Van mij zijn twee gedichten opgenomen die nu eens niet gaan over Ermelo: Achtergrond (over Loppem, een plaatsje nabij Brugge in België) en Erfgoed (over het witte kerkje in Den Hoorn, Texel).

Anderszins Oei Pleegmoeder Cover webafbVan het boekje Oei, pleegmoeder ben ik de samensteller en redacteur. Het is een prachtig boekje geworden: hardcover, 96 blz. met kleurenillustraties van Brigida. Het omvat 30+1 gedichten over het wonen in een ander gezin (pleeggezin). Het geeft enerzijds een beeld van de belangrijke thema’s die in de pleegzorg spelen, anderzijds een divers aantal gedichten van zeer verschillende dichters. Van bekende schrijvers als Remco Campert, Tjitske Jansen, Inge Lievaart, A.C.W. Staring en Nel Benschop tot onbekende schrijvende ervaringsdeskundigen. Van mij staat er één gedicht in: Afscheid. Het kost € 15 en is een uitgave van Uitgeverij Anderszins.

Anderszins-cover-Vierende-lijnen-voor-webafbVierende lijnen is mijn debuutbundel met (vrije) gedichten, waarin eerder gepubliceerde verzen en nieuw werk. Toegankelijke gedichten met meerdere lagen en lijnen. Een uitgave van Uitgeverij Anderszins, 2016. 

Anderszins cover ZwanenvergaderingZwanenvergadering is een bloemlezing van 16 dichters. Redactie: Ingmar Heytze, Bertje van Delden en Anne Twijnstra. Er staan drie gedichten van mijn hand in: Dichtersrecept, Parkeergarage en Vruchtwater. Een mooie bundel met grote diversiteit aan onderwerpen en stijlen.

Ingmar Heytze over Zwanenvergadering:
Dit is een verrassend mooie bloemlezing geworden, een bloemlezing in de ware zin van het Latijnse woord florilegium, waarin ‘bloem’ voor ‘het beste’ staat.

stadsmurenMet en zonder stadsmuren (2016) is een bloemlezing die verscheen naar aanleiding van de 12e Stadsdichtersdag. Het bundelt gedichten over stad en dorp van Vlaamse en Nederlandse stads- en dorpsdichters. Van mij staan er drie gedichten in over Ermelo: Ik ga op reis en neem mee, Rmelo en Fête de la Musique.

stadshartDe bloemlezing Stadshart (2016) is een verzameling gedichten over stad, streek en dorp, geschreven door Vlaamse en Nederlandse dichters. In het boek is een selectie opgenomen van gedichten die meededen aan de Stadsgedichtenwedstrijd 2016. Van mij is het gedicht ‘Springweg’ opgenomen dat gaat over een parkeergarage in Utrecht.

De wadden :andschap in beweging, WestmaasPrachtig boek van fotograaf Maarten Westmaas over ons werelderfgoed de Wadden. Fullcolour, harde kaft, schitterende foto’s, waddenweetjes en verrassende teksten.
Tussen al dat fraais is een interview met mij te vinden en het gedicht Spiering.
Het boek is uitgegeven door uitgeverij Waanders.

beeldspraak gedichtenbundel 300x200De jaarlijkse gedichtenwedstrijd van de gemeente Hillegom had in 2015 voorwerpen als thema. Van de ruim 400 ingezonden gedichten werden er 87 geselecteerd voor de bundel ‘Beeldspraak’. Van mij werd een gedicht over een T-shirt geplaatst: Ik ruik je zweet. De bundel is uitgegeven door en verkrijgbaar Artprojects.

omslag-publicatie-Fiet-van-Beek-Wiebelen-op-een-schommelbankOp verzoek schreef ik het boekje ‘Wiebelen op een schommelbank’ met daarin 100 schetsen van situaties en ontmoetingen in een instelling voor jongeren met gedragsproblemen en een licht verstandelijke beperking.
Beek, F. van (2009) Wiebelen op een schommelbank en 99 andere bewogen beelden. Meegenomen in het fonds van Uitgeverij Anderszins

bloemlezing-skylineDe bloemlezing Skyline (2015) is een verzameling gedichten over stad, streek en dorp, geschreven door Vlaamse en Nederlandse dichters. In het boek is een selectie opgenomen van gedichten die meededen aan de Stadsgedichtenwedstrijd 2015. Van mij is het gedicht ‘Dorp’ opgenomen. Skyline verscheen bij uitgeverij Kontrast.

verzamelbundel-oogstIn de verzamelbundel Oogst (2015) staan gedichten van 40 dichters rond het thema oogst. Van mij is het gedicht ‘Van straat geraapt’ opgenomen dat over het inzamelen van oud papier gaat. De bundel is uitgegeven bij uitgeverij Kontrast.

dichters in de prinsetuin De OversteekDe oversteek’ heet de bloemlezing van het festival ‘Dichters in de Prinsentuin 2014′.
Van alle dichters die er hebben voorgedragen staat er één gedicht in.
Van mij is het vers ‘Buurvrouw’ opgenomen.

Omslag publicatie SchriftgedichtenVan mijn hand zijn 14 gedichten opgenomen in het boek Schriftgedichten, Poëzie bij het kerkelijk jaar. Het boek kwam uit in 2013, werd uitgegeven door Royal Jongbloed uit Heerenveen en kwam tot stand onder redactie van Jaap de Gier en Ria Borkent.

Werkgerelateerde boeken

Beek, F. van (2019)
De gevolgen van kindermishandeling voor jongens en mannen.
Amsterdam: SWP

Beek, F van (2016)
Met sorry maak je dit niet ongedaan
Ervaringen en adviezen van als kind mishandelde vrouwen.
Amsterdam: SWP

Beek, F van, Muntendam, M en Goorhuis, M. (2013)
De Kleine Gids Eigen Kracht-conferentie 2013.
Alphen aan de Rijn: Kluwer.

Beek, F van en Muntendam, M (2011)
De Kleine Gids Eigen Kracht-conferentie 2011.
Alphen aan de Rijn: Kluwer.

Beek, F. van en Rutjes, L. (red) (2009)
Kwaliteitsstandaarden Jeugdzorg Q4C.
Wat kinderen en jongeren belangrijk vinden als ze niet thuis wonen.
Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Beek, F. van en Schuurman, M. (2007)
Werken met levensverhalen en levensboeken.
Praktische handleiding voor begeleiders.
Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Beek, F. van en Buinink, J. (2006)
Ze doen het voor mij.
Kinderen en jongeren over de jeugdbescherming.
Amsterdam: SWP

Beek, F. van en Stellingwerff, J. (2005)
Een kind uit een pleeggezin in de klas.
Meppel: Ten Brink

Beek, F. van (2004, 2006)
Zo willen wij het.
Wat jongeren en ouders belangrijk vinden als zij hulp nodig hebben.
Amsterdam: SWP

Beek, F. van en Stellingwerff, J. (2003)
Gezellig en irritant.
Ervaringen van de kinderen van pleegouders.
Amsterdam: SWP

Beek, F van en Pagée, R. (2003)
Mijn Levensboek voor kinderen die thuis hulp krijgen.
Utrecht: Mobiel

Beek, F. van (2000) Missen we iets?
Uit huis geplaatste kinderen over hun levensvragen.
Amsterdam: SWP

Beek, F. van, Hameetman, M., Meerdink, J. (1999).
Dat ik niet alleen hun werk ben.
Trends in ‘kinder kwaliteitscriteria’ over de (semi-)residentiële jeugdhulpverlening.
Utrecht: SWP

Beek, F van en Pagée, R. (1998)
Mijn Levensboek voor kinderen die in een groep wonen.
Utrecht: Mobiel

Beek, F van en Pagée, R. (1996)
Mijn Levensboek voor kinderen die in een pleeggezin wonen.
Utrecht: Mobiel

Het is niet stoer

Sorry 300x400

omslag publicatie Fiet van Beek Kwaliteits standaarden jeugdzorg

omslag publicatie Fiet van Beek Werken met levensverhalen en levensboeken

omslag publicatie Fiet van Beek Zo willen wij het

Omslag publicatie Missen we iets Fiet van Beek

omslag publicatie Fiet van Beek Dat ik niet alleen hun werk ben

Omslag Publicatie De kleine gids Eigen Kracht-conferentie 2013

Omslag Publicatie De kleine gids Eigen Kracht-conferentie 2011

omslag publicatie Fiet van Beek Werken met levensverhalen en levensboeken

Omslag publicatie Ze doen het voor mij

Illustratie-publicatie-Fiet-van-Beek-Een-kind-uit-een-pleeggezin-in-de-klas

Omslag publicatie Gezellig & Irritant Fiet van Beek