Landelijke gedichtendag en mijn eerste dag als eilanddichter. Vroeg uit de veren want ik moest voor het werk uit de auto van de garage halen. ‘Zag ik u nou gisteren op het nieuws van de Texelse Courant?’ vroeg de garagehouder. Inderdaad, het nieuws was gisteren al digitaal te lezen. Een verrassing, ook voor mij. 

Een van mijn eerste eilandgedichten gaat over de TX 29, een vissersboot die helaas niet meer zal uitvaren omdat er geen opvolging is. Ik had de familie Drijver laten weten dat ik even wilde komen om wat te brengen. Dat kon. Met een ingelijst gedicht met foto’s van het schip, toog ik naar Oosterend. Ik denk dat zij mij meer verrasten dan ik hen, want er stond een verrassingsontbijt klaar! Met gezellige theepot en een warm gekookt ei en al. En een mooie plant en een kaart met gedichtje in ’t Texels:

Op weg naar mijn werk ging de telefoon. De fotograaf van het NH Dagblad, de regionale krant. Of hij een foto kon komen maken. Dat kon. Later reden we naar de Volharding, een mooie plek aan de noordkant van het eiland, een goede plek om vogels te kijken ook maar nu even niet. Weer de telefoon, nu de Texelse Courant. Of ik nog een extra gedicht had. Ook dat kon. In het Vogelinformatiecentrum vervolgens een leuke werkdag met wat plaagstootjes: ‘zou je daar geen gedicht over maken?’ ‘ik zie een gedicht aankomen’. 

Bij thuiskomst een brief van de gemeente Texel. Een heus contract, ondertekend door de burgemeester. Met een zaaknummer: 3104956. Altijd goed om te weten.

’s Avonds kreeg ik het even benauwd toen ik ontdekte dat de gemeentelijke website mijn gedicht niet goed had overgenomen. Er ontbraken twee regels waardoor het wel een heel vreemd gedicht werd. Zou toch jammer zijn als de Texelaars een onbegrijpelijk kennismakingsgedicht voor de kiezen zouden krijgen. Dat wilde ik ze toch niet aandoen. Met het appen van de ambtenaar en de afdeling voorlichting, werd dat heel snel hersteld. Fijn die korte lijntjes!

Inmiddels stromen de felicitaties en reacties binnen. Zeker nadat beide kranten een uitgebreid artikel over de nieuwe eilanddichter hebben gepubliceerd. Goede artikelen waarin het over Texel, de poëzie en mij gaat; paginagroot met flinke foto en meerdere gedichten. Als ik een boodschap doe in Den Burg, word ik meerdere malen aangesproken en gefeliciteerd. Al was een officiële overdracht en presentatie vanwege corona niet mogelijk, ik kan niet anders zeggen dan: dat begon goed!