In het boek over Ermelo Wie zag ooit witte pauwen? (redactie Fiet van Beek en André F. Troost) staan 64 gedichten van 35 dichters. Een van de dichters is onbekend. Samensteller Fiet van Beek is op zoek naar iemand die meer weet over de herkomst van het gedicht. Kent iemand de tekst? Herkent iemand misschien het handschrift?
Het gaat om het gedicht Speulde, waarin de volgende regels voorkomen:
 
Zelfs Speulde in oorlogsjaren
Biedt ons extra zonnestraal
Door verdraagzaamheid der menschen
En hun smeuig Speusche taal. 

Het gedicht is geschreven op 29 juli 1941. De ondertekening lijkt gedaan te zijn door ene Rie (?) en dan de achternaam met een C, maar goed te lezen is dat niet. Het gedicht werd ingezonden door Nely Klarenbeek die eens per maand de ouderengroep Speuld organiseert. Peetje Huisman, een van de deelnemers, nam het gedicht mee. Ze had het gevonden onderin een kistje van haar schoonouders. De schoonouders hebben er nooit over gesproken. De familie woonde tien stappen van de heide af waar toen ’nogal eens iets naar beneden kwam’. Is het geschreven door een onderduiker, evacué of piloot?
Tips kunnen naar Fiet van Beek gemaild worden via deze website (zie contact) Wie de tekst wil inzien in het boek is welkom bij Riemer & Walinga, waar het boek te koop is en ter inzage ligt.
Voor de afbeelding: klik op onderstaande link (scan0004):